Uutiset ja tapahtumat

Puoluekokous2018 2 yläkuva iso 7.jpg
Keskusta.fi / Etelä-Savo / Suomeksi / Kunnat / Mäntyharju / Uutiset ja tapahtumat

19.1.2017

Keskusta lahjoitti televisioita Mäntyharjun terveyskeskukseen

tv_luovutus.jpgKeskustan Mäntyharjun kunnallisjärjestö lahjoitti kaksi televisiota Mäntyharjun terveyskeskuksen (nyk. hyvinvointipalvelukeskuksen) odotustiloihin. Idea lahjoitukseen tuli käytännön kokemuksen kautta. Joskus jonotusajat vastaanotolla venyvät ja lehtien lisäksi asiakkaat kaipaisivat muutakin ajankulua. Keskustan Mäntyharjun kunnallisjärjestö päätti heti puuttua tilanteeseen ja viikko idean syttymisen jälkeen odotustiloihin oli jo asennettu kaksi televisiota asiakkaita varten.

Kunnallisjärjestön puheenjohtaja Markku Lamponen totesi luovutustilaisuudessa pitämässään puheessaan seuraavasti:

 

"Keskustan valtuustoryhmä ei ole tällä valtuustokaudella tehnyt yhtään valtuustoaloitetta pyörimään byrokratian rattaisiin. Olemme vaikuttaneet asioihin mm. lautakunnissa ja muiden luottamustoimiemme kautta. Olemme olleet mukana eri tilaisuuksissa, joissa olemme keskustelleet kuntalaisten kanssa ja ennen kaikkea kuunnelleet heitä herkällä korvalla. Näiden keskusteluiden ja muiden taustatietojen pohjalta olemme muodostaneet näkemyksemme asioiden hoitamiseen.

Keskustan Mäntyharjun Kunnallisjärjestö piti 11.1. syyskokouksen. Kokouksessa keskusteltiin myös palvelun sujuvuudesta hyvinvointipalvelukeskuksessa. Kunnallisvaaliehdokkaamme Katariina Mutka kertoi kokemuksistaan ollessaan ystävänsä saattajana. Hän totesi, että asiakkaita oli sillä kertaa paljon, joten odotusaika venyi. Aika meinasi käydä pitkäksi.

tv_2.jpg

Niinpä sillä silmänräpäyksellä päätimme tuon puutteen korjaamiseksi, että hankimme terveyskeskukseen television, tai jopa kaksi! Toivomme, että televisiot lisäävät uusien tilojen viihtyvyyttä ja tuovat iloa asiakkaille odotustiloissa. Keskusta tekee hyvää, tälläkin tavoin!"

Televisioita olivat vastaanottamassa 17.1. järjestetyssä tilaisuudessa Essoten sekä Mäntyharjun kunnan edustajat. Toivomme, että televisiot lisäävät uusien tilojen viihtyvyyttä ja tuovat iloa asiakkaille

 

 

19.1.2017

Markku Lamponen jatkaa Keskustan johdossa

Mäntyharjun Keskustan kunnallisjärjestön syyskokouksessa valittiin Markku Lamponen jatkamaan kunnallisjärjestön puheenjohtajana. Varapuheenjohtajana jatkaa Eveliina Mäenpää ja sihteerinä Sari Lantta.

Johtokuntaan valittiin myös Ilpo Honkanen, Heikki Koljonen, Raimo Leppäkumpu, Erkki Liukkonen, Katariina Mutka, Leena Pekkanen ja Mika Ruohoranta.

Kokouksessa myhäiltiin kuntavaalien ehdokashankinnan sujuneen vauhdikkaasti ja asetettu tavoite saavutetaan helmikuun loppuun mennessä. Vaalivalmistelut ovat hyvässä vauhdissa ja kokouksessa todettiin tyytyväisenä kasvava kiinnostus oman kunnan asioihin ja halukkuus ryhtyä kuntavaaliehdolle.

Tulevat kuntapäättäjät vastaavat muuttuvan kunnan haasteisiin. Sosiaali- ja terveyspalvelujen siirryttyä pois kunnan tuottajavastuulta kunnan rooli painottuu entistäkin enemmän elinvoima ja kuntalaisten hyvinvointityöhön.

Essoten käynnistyminen nähdään mahdollisuutena, esimerkiksi hoitopolkujen joustavuutena ja rajapintojen hämärtymisenä. Essoten jouheva ja kustannustehokas käynnistyminen edellyttää joka tapauksessa vielä paljon työtä yhteensovittamisessa ja eri kunnissa olevien hyvien käytäntöjen tunnistamista, todettiin kokouksen kannanottona.

 

5.1.2017

Kunnallisjärjestön syyskokous 11.1.2017

Keskustan Mäntyharjun kunnallisjärjestön syyskokous keskiviikkona 11.1.2017 klo 17.30 alkaen Järjestötuvalla (Liiketie 2, Mäntyharju). Tervetuloa!

 

27.8.2016

Suomen Keskusta rp. 110 vuotta lauantaina 17.9.

Suomen Keskusta rp. täyttää tänä vuonna 110 vuotta. Merkkipäivää juhlistetaan myös Mäntyharjussa lauantaina 17.9.2016 klo 10-13. Mäntyharjun torilla on tällöin tarjolla paikallista lähiruokaa (tarjoilu alkaa klo 10 niin kauan kuin riittää). Paikalla kansanedustaja Jari Leppä (klo 10-11) ja keskustalaisia toimijoita. Tervetuloa torille tapaamaan tuttuja!

 

11.12.2015

Markku Lamponen Keskustan kunnallisjärjestön johtoon

Lamponen Markku.jpgKeskustan kunnallisjärjestön syyskokous valitsi uudeksi puheenjohtajaksi Markku Lamposen. Lamponen on ensimmäisen kauden kunnanvaltuutettu ja ammatiltaan kiinteistöpäällikkö.

Varapuheenjohtajana jatkaa kulttuurituottaja Eveliina Mäenpää ja sihteerinä Sari Lantta.

Johtokuntaan valittiin Ilpo Honkanen, Juha Koivula, Heikki Koljonen, Tuomo Lamponen, Erkki Liukkonen, Leena Pekkanen ja Mika Ruohoranta.

Kokouksen alussa markkinointipäällikkö Olli Marjalaakso esittäytyi kokousväelle. Marjalaakson esitys herätti keskustelun kuntamarkkinoinnista ja kunnan tulevaisuuden roolista elinvoiman tekijänä ja turvaajana. Mäntyharjun markkinoinnissa tulee keskittyä omien, olemassa olevien vahvuuksien korostamiseen ja kehittämiseen sekä huomioida jokaisen merkitys kotikuntamme myönteisenä esillä pitäjänä.

Ajankohtaisasiana kunnallisjärjestön syyskokous keskusteli Mäntyharjun kunnan vuoden 2016 talousarvioehdotuksesta ja kunnan tulevaisuuden roolista.

Sipilän hallituksen periaatepäätökset vahvistavat sen, että kunnat ovat ison muutoksen keskellä seuraavien kolmen vuoden aikana. Maakunnallisen sosiaali- ja terveystoimen käytännön järjestelyt ovat vasta alkutekijöissään, periaatepäätös itsehallintoalueista on hyvä alku.  Muutokseen tulee valmistautua huolellisesti ja katsoa avoimin mielin tulevaisuutta. Kunnan rooli tulee muuttumaan monella tavalla, mutta oleellista on kuitenkin se, että kunnan ja luottamushenkilöiden tehtävä on aina toimia kuntalaisten parhaaksi tehtäviensä mukaisesti.

 

22.3.2015

SUOMALAISET OVAT VAHVA KANSA, JOTA JOHTAA VAHVA SUOMALAINEN

Olemme kaikki huomanneet, että vaalitaistelu on käynnistynyt. Ehdokkaat kiertävät aluettamme ja itsensä esille tuominen on aitoa. Suomalaiset ovat hiukan sekavassa tilassa. Edellinen hallitus lupasi hoitaa velkaantumisen taittamisen ja työllisyyden parantamisen. Näin ei käynyt. Tilanne on pahentunut ja mitä teemme seuraavaksi.

Ihmisen mieli uudistusten keskellä on samanlainen kuin kokeneen rahtihevosen. Hän palaa takaisin poljetulle uralle, ellei sitä ohjata umpihankeen ja uusiin haasteisiin. Edesmenneeltä hallitukselta ohjaksiin tarttuminen puuttui ja tulos on tässä.

Nyt on kaikilla tasoilla otettava puheiden ja fantastisen päätösten jälkeen toimenpiteet käyttöön. Seuraavia vaaleja ja yksittäisten ihmisten mielipiteitä ei voi ottaa enää huomioon. Ohjaksiin on tartuttava.

Jos teemme julkisen talouden 6 miljardin säästöpäätökset 4 vuoden aikana tarkoittaa sitä, että yhteiskunnan vakaus järkkyy. Pitemmällä aikavälillä ja pehmeästi toteutettuna yhteiskunta tämän hyväksyy. Maanviljelijät ovat oman osuutensa jo aloittaneet.

Meidän on voitettava vaalit. Suomella ei ole varaa enää jatkaa tällä tavalla kuin edelliset 4 vuotta on tehty. Toivon myös, että keskustalla on vahvuutta kääntää kelkka oikeaan suuntaan. Puheenjohtaja Sipilällä on kykyä siihen, kun me kaikki tuemme häntä. Meidän pitää hyväksyä kaikilta osin yhteisesti sovitut tavoitteet ja sopeutukset.

 

Ismo Partio

Puheenjohtaja

Mäntyharjun Keskustan kunnallisjärjestö  

 

4.3.2015

Kevään 2015 tapahtumia

Ke 11.3.2015 klo  16.30-18.00, Freston kabinetti (ent. ABC)

Tulevaisuuteen katsova kunta myllerryksen keskellä -seminaari

Alustajina kansanedusta, perustusvaliokunnan jäsen Tapani Tölli sekä kansanedustaja maa- ja metsätalousvalikonnan puheenjohtaja Jari Leppä.

 

La 14.3.2015 klo  14.30-16.30, Kisala (Urheilutie 1, Mäntyharju)

Koko perheen liikuntailtapäivä

Tule mukaan koko perheen voimin nauttimaan vauhdikkaasta iltapäivästä!

Lapsille temppurata (vetäjänä Mäntyharjun Virkistys), leikkimielisiä kilpailuja, pihakahviossa tarjolla lettuja ja makkaraa, paikalla eduskuntavaaliehdokkaita

 

La 11.4.2015 klo  10-12, Mäntyharjun tori

Vaaliteltta Mäntyharjun torilla

 

La 18.4.2015 klo  10-12, Mäntyharjun tori

Vaaliteltta Mäntyharjun torilla

 

15.12.2014

Mäntyharjun elinvoima keskiöön

Suomen Keskustan kunnallisjärjestö nostaa Mäntyharjun keskeiseksi kysymykseksi kunnan elinvoiman vahvistamisen.  Kunnan ja yksityisen sektorin investoinnit ja panostukset Mäntyharjun seudun kehittämiseen ovat olleet huomattavia. Kunta on panostanut vahvasti mm. koulurakennuksiin, uuteen päiväkotiin sekä vapaa-ajanviettomahdollisuuksiin. Kiristyvä talous/ taantuvan talouden aika ja toimivat palvelut on saatu hallitusti yhteen sovitettua. Ulkoiset puitteet ja toimintaympäristö ovat kunnossa niin elinkeinoelämän menestymiselle kuin kuntalaisillekin ja siten Mäntyharjun kehittymiselle ja väkiluvun kasvulle.

Kuntien muutosten keskellä myönteisen ilmapiirin luominen ja onnistumisten esillä pitäminen heittävät haasteen kaikille Mäntyharjun kuntayhteisön toimijoille.  Kokouksen osallistujat peräsivät markkinointihenkisyyttä ”Kaikki Mäntyharjun puolesta”- ajatusmallilla.

Kokouksen osallistujat kantoivat huolta maan hallituksen päätöksistä toisen asteen koulutuksen säästöistä. Lukiokoulutuksen säilyminen paikkakunnalla ja seudulla koetaan tärkeäksi/keskeiseksi  vetovoimatekijäksi. Lukion ja perusopetuksen yhteiset virat turvaavat pätevien opettajien saatavuuden. Säästöjen pelätään myös heijastuvan oppilaitosverkkoon, jolloin entistä suurempi osa nuorista joutuu muuttamaan peruskoulun jälkeen opiskelupaikan perässä pois kotoaan.

Toimintasuunnitelmassa painottuvat kevään eduskuntavaalit sekä oman toiminnan aktiivisuus ja tiedottaminen. Keskustan eduskuntavaaliehdokkaat on kaikki nimetty ja kunnallisjärjestö korostaa Keskustan ehdokkaiden pätevyyttä ja alueen ehdokkaiden erinomaisia mahdollisuuksia tulla valituksi.

Kokous päätti yksimielisesti pitää valtuustoryhmän kokoukset tuntia ennen kunnanvaltuuston kokousta avoimena kaikille Keskustan jäsenille.  Jäsenhankinta ja yleinen tiedottaminen Keskustan toiminnasta ovat järjestötyön teemana vuonna 2015.

Henkilövalinnat sujuivat yksimielisesti. Keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtajana jatkaa Ismo Partio, varapuheenjohtajana Eveliina Mäenpää ja sihteerinä Sari Lantta. Heidän lisäksi johtokunnan jäseniksi valittiin Ilpo Honkanen, Juha Koivula, Heikki Koljonen, Erkki Liukkonen, Leena Pekkanen ja Mika Ruohoranta.

Vaalipäällikkönä toimii Erkki Liukkonen, koulutus- ja ammattiyhdistysvastaavana Raimo Leppäkumpu ja yrittäjävastaavana Rauno Suoniemi. Kunnallisjärjestön sähköisestä viestinnästä vastaa Eveliina Mäenpää yhdessä  tiedotusvastaava  Leena Pekkasen kanssa.

18.6.2014

Keskustan väki tavattavissa markkinoilla

Mäntyharjun Keskustan kunnallisjärjestön väki sekä kunnanvaltuutetut tavattavissa Mäntyharjun maankuuluilla markkinoilla maanantaina 23.6.2014 klo 9-15. Tervetuloa juttelemaan sekä vaihtamaan ajatuksia ajankohtaisista asioista.

 

24.12.2013

Ismo Partio Mäntyharjun Keskustan johtoon

Partio Ismo.jpg

Keskustan Mäntyharjun kunnallisjärjestö valitsi kokouksessaan torstaina 19.12.2013 puheenjohtajakseen Ismo Partion. Varapuheenjohtajaksi valittiin Eveliina Mäenpää ja sihteerinä jatkaa Sari Lantta. Johtokuntaan kuuluvat Pasi Hinkkuri, Juha Koivula, Erkki Liukkonen, Jukka Ollikainen, Leena Pekkanen ja Mika Ruohoranta.

Kokouksen kannanotossa todetaan, että suurimpana vastuunkantajana määrätietoinen työ Mäntyharjun kunnan talouden hallitsemiseksi on tuottanut tulosta ja vuoden 2013 tilinpäätös tulee olemaan ylijäämäinen. Olemme ylpeitä asiasta ja toiminnallamme olemme ennakoineet tulevia haasteita. Valtion osuuksia leikataan ensi vuonna kunnilta 1,1 miljardia. Mäntyharjulle tämä tarkoittaa noin 1,2 miljoonan heikennystä rahoitukseen. Tästäkin selvitään, koska aktiivinen ja uusia ratkaisuja hakeva asenne on Mäntyharjussa vahvasti havaittavissa.

Kunnossa olevat talouden tunnusluvut turvaavat kunnan kehittymisen, elinvoimaisuuden ja itsenäisyyden. Vastuullista taloudenhoitoa tulee jatkaa ja kunnan tarjoamia palveluita tulee edelleen kehittää talouden näkökulma huomioiden ja toiminnan kehittämisotetta korostaen. Toiminnan analysointi, kehittäminen ja muutosten ennakointi turvaavat parhaiten mäntyharjulaisille toimivat palvelut.

Keskustan Mäntyharjun kunnallisjärjestö totesi kokouksessaan, että Suomen hallituksen valmistelema sosiaali- ja terveydenhuollon uudistaminen ei ole onnistunut. Työryhmän esitys ei selventänyt kuinka kuntalaisten saamat sosiaali- ja terveyspalvelut turvataan ja miten ne sovitetaan toimivaksi kokonaisuudeksi. Päinvastoin asukasmääriin perustuvia hallinnon tasoja vaikutti tulevan lisää sekä palvelut keskitettäisiin vastuukuntamallin pohjalta kauemmas kuntalaisista. Hallituksen tulee luopua vastuukuntamallista ja perustaa jatkotyöskentely sairaanhoitopiirin pohjalle rakennettuun maakunnalliseen ratkaisuun.

Keskustan Kunnallisjärjestön mielestä Mikkelin seudulla aloitettua valmistelua sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamisesta kuntayhtymämallin pohjalta tulee jatkaa. Seudun kuntien tahdon pohjalta rakentuva malli korostaa paikallista asiantuntemusta turvaten lähipalvelut ja keskussairaalan toiminnan ympärivuorokautisena päivystyssairaalana. Tuemme vahvasti Mikkelin seudun kuntien aloittamaa työtä Sote-palvelujen järjestämisestä yhteistoiminnalla. Tällä uudistustavalla taataan kuntalaisten palvelut ja niiden tuottaminen myös taloudellisesti.

16.11.2013

Ensio Laine muistelee

16.11.2013 vietettiin Mäntyharjun Keskustan kunnallisjärjestön vuosijuhlaa, jossa Keskustan toiminnassa vuosikymmenten ajan mukana ollut Ensio Laine muisteli menneitä vuosikymmeniä.

87-vuotias kaikkien tuntema Ensio on ollut vuosikymmenten aikana toimeliaasti mukana Keskustan ja edeltäjiensä Keskustapuolueen ja Maalaisliiton toiminnassa. Toimen mies on hoitanut puolueen ja kunnallisjärjestön asiaa niin kylä-, kunta ja maakuntatasollakin. Ensio on ollut puoluekokousaktiivi ja jättänyt lukuisia aloitteita. Vuosikymmenten aikana Ensio on nähnyt puolueen menestyksen hetket ja toisaalta myös ne, jolloin on ollut entistä kovemman työnteon ja sanoman terävöittämisen aika.

Ilman Ensiota ei näitäkään juhlia olisi järjestetty ja Pärnämäen kylätiellä asvaltin sijaan kierreltäisiin edelleenkin pesuvadin kokoisia monttuja. Ihan vain kaksi esimerkkiä mainitakseni.

Korkeaan ikäänsä vedoten Ension haastattelun pohjalta syntyneet muistelukset esittää juhlan juontaja.

Kunnallisjärjestön alkutaipaleella, kuten nykyäänkin, kilpailu puolueiden kesken oli kovaa, mutta asiallista ja politiikan pöytätapojen mukaista. Keskusta, silloinen Maalaisliitto, oli Mäntyharjun valtapuolue, kuten on nykyäänkin. Keskeltä on hyvä tehdä yhteistyötä kaikkiin suuntiin ja toimintavuosien aikana Kunnallisjärjestön yksi ohjenuora onkin ollut yhteistyö muiden puolueiden, eri toimijatahojen ja henkilöiden kesken.

Puolueen sisällä käytiin vaalien jälkeen luottamushenkilöpaikoista tiukkaa kilpailua, kuten nykyäänkin. Samana vuosikymmenten aikana on säilynyt myös se että valintakokouksissa kokouspaikka pullistelee väkeä, muissa kokouksissa on sitten välillä hieman hiljaisempaa. Toisaalta on hyvä että valintojen hetkellä on runsaasti osallistujia paikalla, koska tuolloin luottamustoimiin valittavat henkilöt saavat laajan tuen valitsijoiltaan.

Yksi keskeinen toimintamuoto on erilaisten vaalien, niin valtiollisten kuin kunnallistenkin hoitaminen. Vaalityö on ollut aina aktiivista  säilyttäen perustoimintamuotonsa samana vuosikymmenten vaihtuessa. Etsitään hyviä ehdokkaita, tuodaan omaa sanomaa esille ja kannustetaan äänestäjiä uurnille vaikkapa vaalikyydein. Onpa sinne äänestämään viety joitain puoliväkisinkin. Poisrevittyjen vaalimainosten tilalle liimattu uusia.

Ension oman näkemyksen mukaan Keskustan johdon ja luottamushenkilöiden pitää olla 2 m kansalaisten ja kuntalaisten edellä, ei perässä, silloin kehitys on kestävällä pohjalla. Kaikkia on kuitenkin kuunneltava nöyrästi ja äänestäjien näkemykset otettava mahdollisuuksien mukaan huomioon.

Samoin annetut lupaukset tulee vaalitaisteluiden tiimellyksessä pitää. Vaalien edellä kannattaa ennen uusien lupausten antamista muistaa, ovatko aiemmat lupaukset jo tulleet lunastetuiksi, ettei käy kuten entiselle kansanedustajalle, jonka tienkunnostuspuheet olivat herättäneet lähinnä hilpeyttä vaalitilaisuudessa. Asia, joka on hyvä pitää mielessä niin paikallisten kuin valtakunnantasonkin puoluetoimijoiden vielä nykyäänkin.

Millainen on hyvä luottamushenkilö? Ension mukaan olennaista on yhteistyökyky ja paneutuminen asioihin ja niiden taustoihin. Toisten tukeminen on tärkeää asian eteenpäin viemiseksi. Riitelemällä saadaan harvoin mitään hyvää aikaan. Liika itsensä esille tuominen ei ole suotavaa.

Hyvä luottamushenkilö uhraa omaa aikaansa toimen hoitamiseen ja harkitsee tarkoin mitä kaikkea ehtii hoitamaan. Kissa oman häntänsä nostaa, mutta joku tolkku pitää olla häntä pystyssä kulkemisessakin.’

”Minulle on soitettu niin paljon, että minut sinne tulisi valita” . Mitenkähän paljon niitä virkoja vois olla, että ne tulee kunnolla hoidettua?

Lopuksi,  hieman kevennyksenä yleisölle pohdittavaksi seuraava kysymys?

Mikä tai kuka on toimintavuosien alkutaipaleella, ennen Internet-aikaa ollut Keskustan suusta suuhun menetelmällä tapahtunut ja nyt jo historiaan jäänyt vaalityön muoto?

No talosta taloon kiertävä karjantarkkailija tietenkin!

Sosiaalilautakunnan ajoilta 9 vuoden ajalta yhteistyö oli hyvää. Lautakunta teki siihen aikaan asiakaskäyntejä hädänalaisten luona. Eräässäkin tapauksessa halusi asiakas uuden oven, vetoisan oven tilalle, lautakunta meni tutustumaan tilanteeseen. Heti kylän väki epäili lautakunnan tekevän kokonaan uuden talon ja tämä oli täysin varma tieto, kun lautakunnalla oli oikein talopiirustukset mukana tuolla tutustumiskäynnillään.

Ensio tähdentää, että varakkaiden oli vaikea ymmärtää tämänkaltaista huonompiosaisten avustamista, mutta maalaisliittolaisille asia oli aivan selvä – köyhän asia oli ja on tärkeä.