Lapsilisien korotukset

Kysymysmerkki tiles iso 910x400px.jpg

PÄÄTTYNYT KYSELY - VIIKKO 47

Taustaa: Keskusta esitti viime viikolla lapsilisiin tuntuvaa korotusta.

Kysymys: Miten kohdistaisit korotuksen:
Vastaukset:
    a) tasaisesti kaikkiin lapsilisiin 28,38%
    b) lapsilisään ensimmäisestä lapsesta 28,38%
    c) kolmannesta lapsilisästä alkaen monilapsisille perheille 10,81%
    d) pienituloisimmille lapsiperheille 43%

 
Viikon kysymys 47 lapsilisät.jpg


Kommentit:

Olen itse lapseton mutta kuulen päivittäin lapsiperheiden arjesta. Kulut kumuloituvat ensimmäisen lapsen kohdalla.
Päivi Mononen-Mikkilä

Ensimmäisen lapsen kanssa joutuu hankkimaan aivan kaiken alusta alkaen. Seuraaville löytyy edes jotakin sisaruksilta vanhaa.    
Ville Hurmalainen

Parempi olisi Lipposen aikoinaam poistama Lapsivähennys verotuksessa lapsilisien noston tilalle. Parantaisi tuntuvasti lapsiperheiden tilannetta    

En kylläkään pidä lapsilisien korotusta hyvänä vaihtoehtona. Mutta jos se nyt on ainoa mahdollisuus, niin sitten ensimmäisestä (tai oikeastaan kahdesta ensimmäisestä). Sosiaaliturvan kannalta oikea ratkaisu olisi vastikkeeton perustulo, jonka taso olisi luokkaa 800-1000 €/kk. Se mahdollistaisi myös vanhemman jäämisen hoitamaan lapsia kotiin. Tämä tietenkin tarkoittaisi sitten sitä, että luovutaan niin työmarkkinatuesta, opintotuesta, asumistuesta, kansaneläkkeestä, takuueläkkeestä, kotihoidon tuesta kuin lapsilisistäkin.    
Juho Joensuu
    
Köyhät lapsiperheet etusijalle. Aktiivimallilla köyhiltä leikatut työmarkkinatuet ei kuulu hyvin toimeentulevien lapsilisien korotuksiin. Jos valtio on niin köyhä, että toimeentulotukea saavilta leikataan, ei ole varaa tulonsiirtoihin paremmin toimeen tulevien hyväksi. Olkoonkin, että lapsilisä on vanha etuus, jota on maksettu yhdenvertaisuuden nimissä kaikille. Ne ajat on nyt ohi.    
Satu Lassila

Näin tasoitetaan tietä !    
Tuula Parikka

Lapsilisän korotus pitäisi kohdistaa pienituloisille lapsiperheille. Se tarkistettaisiin vuosittain. Kun siinä tultaisiin kunnolla vastaan, ahtaalla olevat vähävaraiset perheet pääsisivät himpun helpommalla, kun jäisi toimeentulotukikaavakkeet täyttämättä... Kyllä varmasti näkyisi perheiden hyvinvointina!    

Ajattelen, että pitäisi ilmoittautua, jos haluaa lapsilisän. Kaikki varakkaat eivät varmaan ilkeäisi ilmoittautua, sillä he pärjäävät loistavasti ilman lapsilisää. Jos tilanne vuosien varrella muuttuu, he voisivat sitten ilmoittautua.    
Lapsilisät ovat tärkeä tulon lisä pienituloisille. Kannatan lapsilisän maksua kaikille, mutta kannattanee harkita saisiko pienituloiset siitä merkittävämmän hyödyn. Yhteiskuntamme on jakaantumassa hyvin eriarvoiseksi, osa voi säästää lapsilisät lasten tulevaisuutta varten ja toisille perheille pieni n.100€ summa on äärimmäisen tärkeä kuukausittainen tulo    
    
Ei tarvitse tuloselvityksiä.    

Lapsilisät on rahallinen houkutin,mutta ensisijainen muutoksen tekijä on asenteiden muutos.Se on pitkä ja hidas prosessi,mutta ainoastaan nuorten ihmisten asenteella ja ajatuksilla lapsiin voidaan ylipäätään saada syntyvyys nousuun.Pitäisi saada lapsimyönteisempi ilmapiiri.Niin yhteiskunnan,ihmisten,työmarkkinoiden kuin median osalta.Vuosikymmeniä on ollut suuntaus yksilön olemiseen ja ilmapiiriin,jossa yhteisö ja perhe eivät ole trendikkäitä.Lähtien jo median toiminnasta,jossa korostuu,että mitä kaikkea pitäisi kokea,nähdä ja tehdä maailmalla vapaana kahleista.    
Marko Sokka

1000e vauvaraha voisi lisätä    

Lapsilisä korotus ensimmäisestä lapsesta olisi kannustavaa. Nuorenparin tulot, opiskelu tai työssä käynti on joita arvioidaan perheen näkökulmasta käsin. Ensimmäisen lapsen kasvattaminen on työläämpää kun monesti äiti jää hoitamaan lasta kotiin. Äidin urakehitys näkyy sitten myös tulevaisuudessa palkassa ja eläkekertymässä.    
Hallitus päättänyt korottaa aiemmin lapsilisiä neljännestä eteenpäin sekä yksinhuoltajien lapsista. Ehdotan että säästyvillä lapsilisillä korotetaan ensimmäiseksi 1-3 lapsen lapsilisiä ja pidetään hallituksen aiemmin sopimat päätökset voimassa. Mikäli säästyneitä lapsilisiäjäljellä käytetään se harkinnan mukaan lapsiperheisiin.    
Petri Friman

Lapsilisän vaikutus toimeentulotukeen pitäisi poistaa. Vähentäisi tehokkaasti lapsiköyhyyttä.
    
Yksinhuoltajakorotus pitäisi olla korkeampi    

Neljäs vaihtoehto ei kuulu joukkoon, koska lapsilisän tarkoitus ei ole muiden sosiaalitukien mukainen. Tärkeää korottaa kaikkia lapsilisiä, ja samalla kehittää perhevapajärjestelmää nykyistä tasapuolisemmaksi.    
Riina Länsikallio
    
Mielestäni eduskuntavaaliohjelmassamme oli erinomainen avaus köyhien lapsiperheiden auttamisesta erillisellä lisätuella. Mielestäni lisävarat voisi olla järkevää kohdentaa apua tarvitseville perheille lapsilisäkorotuksen sijaan, mikäli se tutkimusten valossa on tehokkain apu auttaa. Lapsilisä on universaalituki, jonka yhteydessä ei mielestäni kannata puhua lisäkorotuksen "kohdentamisesta" - silloin kyse ei enää ole varsinaisesti lapsilisästä. Mielestäni lapsilisät itsessään ovat tärkeä osa hyvinvointiyhteiskuntaa ja haluaisin tuen säilyvän ennallaan. Se ei ole rakennettu jakamaan perheiden välisiä tuloeroja.    
Noora Juvonen, Helsinki

Kaikki lapsiperheet samassa asemassa, yhtälainen oikeus samansuuruiseen lapsilisään.    
Pieni korotus ensimmäiselle sekä vähän isompi toiselle ja kolmannelle. Se kannustaisi perheellistymään. Tämän lisäksihän perhe saa aina äitiyspakkauksen.    
Hannu

Lapsiperheköyhyys on lasten ja äitien kannalta todella harmittava asia. Siksi säästyvät rahat köyhimmille.    Helena Aaltonen
    
Kaikille lapsille. Joka lapsi aiheuttaa 300-400 euron loven perheen talouteen.    
Juho

Lapsilisän tulisi olla tulotasoon perustuva. Mahdollisille suurituloisille peruslisä ja palkkatason mukaan lisää pienituloisille. Verottajalta verotulot, luulisi olevan yksinkertaista.    
Terhi Reponen

Ehdottomasti ensimmäiselle lapselle, siihenhän suurimmat kulut kohdistuvat. Jos lapsia enemmän siunaantuu, niin jälkimmäisethän saavat ensimmäisen vaatteet, lelut, tarvikkeet yms käyttöönsä.    
Tapio Torikka
    
Jos lapsiperhe köyhyyttä haluaa kitkeä, tulisi korotus olla kaikkiin lisiin tai vähintää kolmannesta lapsesta ylöspäin. Jos taas syntyvyyteen halutaan puuttua on korotus ehdottomasti oltava ensimmäiselle lapselle. Ajattelen kuitenkin kuuden lapsen isänä, että elintason noston tukeminen on loputon tie. Lapsiperheen hyvinvonti koostuu kohtuullisesta toimeentulosta ja riittävän joustavasta arjesta.    
Asko H