Kuukauden Vaihtoehto

Puoluekokous2018 2 yläkuva iso 7.jpg
Keskusta.fi / Etelä-Häme / Suomeksi / Kirjat / Kuukauden Vaihtoehto

Kuukauden Vaihtoehto
Norman Mailer: Porton haamu
Alkuteos Harlot's Ghost 1991
Suomentanut Arto Häilä
WSOY 1994
1073 sivua


Norman Mailer (1923 - 2007) oli amerikkalaisen kirjallisuuden suuria nimiä, joka muistetaan erityisesti dokumenttiromaanin kehittäjänä ja joka oli kirjoittajana oman tiensä kulkija, oman aikansa kirjalliseksi kauhukakaraksikin joidenkin kutsuma tekijä. Vuonna 1991 häneltä julkaistiin yli tuthatsivuinen järkäle Harlot´s Ghost, joka vuonna 1994 ilmestyi suomenkielisenä nimellä Porton haamu. Tämä suurprojekti oli Mailerin mielessä jopa vuosikymmenten ajan, ennen kuin valmis teos lopulta näki päivänvalon. Sen verran tärkeä teos oli tekijälleen, että tämä aikoi palailla vielä myöhemmin aiheen pariin. Mutta vaikka romaanin lopussa ilmoitetaankin jutun jatkuvan, sittemmin kirjailija luopui jatkohankkeesta.

   Romaanin päähenkilö Harry Hubbard menee CIA´n palvelukseen isänsä jalanjäljissä, tämä kun oli ollut järjestön kantavia voimia. Hubbard senior esitteli juniorin Hugh Tremont Montaguelle, myyttiselle Portolle. Joka oli paitsi myyttinen, myös pelkoa herättävä hahmo.
   Ollessaan erään kerran vuorilla kiipeilemässä Montague joutui onnettomuuteen. Ja onnettomuuden seurauksena pyörätuoliin. Mutta edelleen Portto oli yhtä värisytttävä hahmo.

   Sen sijaan Hugh Tremontin vaimo Kittredge oli hurmaava tapaus. Joka ajatteli samalla tavalla Hubbardista.
   Se saattoi olla Hubbardin elämän kurjin hetki, kun kävi Kittredgen kanssa Montaguen luokse. Hubbard pelkäsi Porttoa, kuten kannattaa pelätä miestä, joka pystyy eliminoimaan muita ihmisiä. Mutta Montague suostui eroon.
   Tosin tämän jälkeen Portto lähetteli jonkin aikaa viestejä Hubbardille. Pahaenteisiä viestejä, jotka oli koodattu salakielelle T.S. Eliotin runoista.

   Norman Mailerin jättiläisromaani Porton haamu on kirja tiedustelupalvelun työntekijöistä. Kirjasta löytyy jonkin verran koomisiakin yksityiskohtia, kun CIA´n väki tekee jäyniä ulkovaltojen edustajille. Ja kun treenattiin Itä-Saksassa kiinni jääneen roolia kuulusteluissa, Hubbardin kollega oli syönyt niin paljon papuja, ettei valheenpaljastuskone antanut luotettavia tuloksia. Kone kun etsii poikkeamia kuulusteltavan reaktioista tämän valehdellessa, masiinasta ei ollut hyötyä, asiamiehen vatsassa kun kävi kuhina, joka aiheutti mielivaltaisia tuloksia, minkä kuulustelijat joutuivat toteamaan.
   Fiktiivinen CIA eli vain kirjailijan mielessä, mutta Mailer halusi korostaa, että sama pätee myös todellisiin työntekijöihin. Nämä tuntevat CIA´sta vain oman osuutensa, kuten jokainen amerikkalainen tuntee oman Amerikkansa, eikä ole olemassa kahta samanlaista Amerikkaa. Mailerin tavoite oli, että kirjassa esiintyy kuvitteellinen CIA, joka liikkuu rinnakkaisella radalla oikean kanssa, eikä kirja sen enempää yli- kuin aliarvioi organisaation todellista mahtia.
   Teos on realistinen kuvaus tiedustelupalvelusta, ilman liioittelevia toimintajaksoja, mutta Mailer kuljettaa koko pitkän tarinan ilman yhtäkään puuduttavaa vaihetta. Staattisimmissakin kohtauksissa on intensiivinen tunnelma, teos on upea näyte Mailerin kirjoitustyylistä.


-----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----

Sivun seuraava päivitys 1.7.

Totuudenjälkeinen politiikka ei ole uusi ilmiö. 1980-luvun thatcherilais-reaganilaisen talouspolitiikan piti saada länsimaat kukoistamaan ennen näkemättömällä tavalla. Mutta miten siinä kävikään?
   Markkinafundamentalismin myötä kansallismieliselle populismille on nyt avautunut tilaa niin Britanniassa kuin muuallakin länsimaissa. Ja tyytymättömyys markkinafundamentalismiin sekä taloudellisen globalisaation tuloksiin on murentanut uskoa demokraattiseen päätöksentekoon samalla kun taloudellinen eriarvoisuus on lisääntynyt.
   Vieläkö on mahdollista uudistaa talousjärjestelmä siten, että voisimme vähentää sitä oikeutettua tyytymättömyyttä, mistä tämän päivän nationalismi saa voimansa?

Kuukauden Vaihtoehto I
Christer K. Lindholm: Totuudenjälkeinen talouspolitiikka


Kun epidemia iskee, syyllisiä ovat ne toiset, jotka levittävät tautia ja vaarantavat elintavoillaan terveytensä. Jos kaikki eläisivät kuin me, meillä ei olisi näitä ongelmia. Vai olisiko?
   Tautista touhua menneiltä vuosisadoilta nykypäivään.

Kuukauden Vaihtoehto II
Susan Sontag: Sairaus vertauskuvana & AIDS ja sen vertauskuvat

-----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----

Se on sitten kesäkuu ja sitä myöten kesä virallisesti alkanut. Ja heti kuun ensimmäisenä päivänä kirjastotkin kokonaan auki. Harvinaisen hieno nimipäivälahja. Kiitos, Katri, Sanna, Maria, Li ja Anna-Maja :D
   Olihan sitä jo odotettu. Sulku kun alkoi jo haitata harrastustoimintaa. Täytyi jo alkaa selata omaa kirjahyllyä, jossa on huomattavasti kirjastoja suppeampi valikoima. Ja kun oma valikoima on huomattavasti kaunokirjallisuuden suuntaan painottunut, täytyi jo muuttaa hetkeksi aihevalintapolitiikkaa. Tuli otettua pari romaania ylimenokauden ajaksi. Heinäkuussa sitten taas yhteiskunnallisemmalle puolelle. Kesäkuun Extran ollessa vähän hybridinä siinä välissä, tietokirjallisuutta kyllä, osittain yhteiskunnallistakin, mutta ennen kaikkea taideaiheesta.
   Yess. Se on kesä ny!

Janos Valmunen